Kan ik je helpen?
Medewerker Badkamerxxl

Vandaag zijn we tot bereikbaar. Via de volgende kanalen kun je ons voor vragen en advies bereiken. We staan voor je klaar.

Voor besteld, morgen in huis* 5573 klanten geven ons een 9

Gratis bezorgd vanaf 100,-*

30 dagen bedenktijd Thuiswinkel Gecertificeerde webwinkel
    Je winkelwagen is leeg

    Voor besteld, morgen in huis*

    5573 klanten geven ons een 9

    Gratis bezorgd vanaf 100,-

    Voor besteld, morgen in huis

    5573 klanten geven ons een 9

    Gratis bezorgd vanaf 100,-

    Thuiswinkel Gecertificeerde webwinkel

    Advies & tips over badkamerverlichting

    Advies & tips over badkamerverlichting

    Verlichting is een belangrijk onderdeel van fijne sfeer in huis. En laat dat in de badkamer nou soms best lastig zijn. Want ook in deze ruimte wil je graag de perfecte badkamerverlichting. Verlichting die sfeervol is, maar tegelijkertijd ook voldoende licht geeft bij het scheren of aanbrengen van je make-up. Elektriciteit in combinatie met vocht is niet een al te beste combinatie. Daarom zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden als je op zoek gaat naar de perfecte én veilige verlichting voor je badkamer.

    Welke IP-waarde heb ik nodig in de badkamer?

    Er zijn strenge veiligheidseisen gesteld voor verlichting in de badkamer. Deze veiligheidseisen worden vertaald naar IP-waardes. Deze waardes geven aan in hoeverre de armatuur van je lamp tegen vocht, stof en water kan. Een IP-waarde bestaat altijd uit twee cijfers. Het eerste cijfer geeft aan in hoeveel stof in de armatuur kan komen. Het tweede getal staat voor de hoeveelheid vocht die de armatuur binnen kan komen. Simpel gezegd: hoe hoger het getal, des te beter is de lamp beschermd tegen stof en water.

    Verschillende badkamerzones

    De badkamer is verdeeld in een 4-tal zones. Deze worden aangegeven met het cijfer 0 t/m 3. Hoe hoger dit getal, hoe dichter dit zich bij een waterbron bevindt. Een goed overzicht van de verschillende zones zie je in onderstaand schema.

    verlichting in badkamer plaatsen

    Zone 0

    Deze zone bevindt zich op de plekken waar het direct in contact komt met water. Dit is in de douchebak en in het bad. Indien je hier een lamp wilt bevestigen, is het verstandig dit aan een specialist over te laten. De lamp in deze zone moet een armatuur hebben met een laag voltage, van max. 12 volt. De IP-waarde voor zone 0 moet zo hoog mogelijk zijn, met een minimale waarde van 67. Met deze IP-waarde is de lamp geschikt tegen onderdompeling.

    Zone 1

    Zone 1 bevindt zich in de direct omgeving van het bad of in de douchebak, tot een hoogte van 2,25 meter. Lampen die in deze zone bevestigd worden moeten een IP-waarde hebben van minimaal 65. Dit betekent dat de lamp waterstraaldicht is.

    Zone 2

    Zone 2 bevindt zich in een straal van 60 cm rondom het bad, douche of wastafel. Een lamp die in deze zone gemonteerd wordt moet spatwaterdicht zijn. Een IP-waarde van 44 is voldoende.

    Zone 3

    De rest van de badkamer behoort tot zone 3. Op deze plekken voldoet een lamp met IP-waarde 21. Een lamp met IP-waarde 21 is drupwaterdicht.

    badkamer verlichting

    Tips voor badkamer verlichting

    Naast de IP-waardes is het ook goed om rekening te houden met de verschillende soorten verlichting en de manier waarop je het gebruikt. Er bestaan 3 verschillende soorten verlichting. Namelijk algemene verlichting, accentverlichting en taakverlichting.

    Algemene verlichting

    De algemene verlichting is de basisverlichting en is aangesloten op de hoofdschakelaar. Dit licht zorgt ervoor dat de gehele badkamer wordt verlicht door middel van badkamer spots of een centrale armatuur. In de badkamer is het goed om te letten op het soort lamp dat je kiest. Let erop dat je vanuit bad niet rechtstreeks de lamp in kijkt. Dit is niet prettig voor de ogen. De centrale verlichting moet de ruimte goed verlichten.

    Taakverlichting

    Taakverlichting zorgt ervoor dat de juiste delen van de badkamer goed uitgelicht worden. Zo wil je bijvoorbeeld tijdens het aanbrengen van de make-up, of tijdens het scheren goed licht hebben om alles te kunnen zien. Er zijn badkamerspiegels met geïntegreerde taakverlichting. Wanneer je geen spiegel hebt met verlichting, is de ideale positie van de taakverlichting aan beide kanten van de spiegel. Hang deze lampen op ooghoogte om schaduwen te voorkomen. Een ideale lichtsterkte voor taakverlichting is tussen de 300 en 500 lux.

    Sfeerverlichting/ Accentverlichting

    Voor momenten waarbij je geen felle lichtbron nodig hebt, is er sfeerverlichting, ook wel accentverlichting genoemd. Wanneer je in bad gaat of geniet van je eigen spa-momentje in de badkamer zit je niet te wachten op een felle lamp en wil je juist ontspannen. Dimbare lampen zijn ook een optie om de juiste lichtsterkte voor het juiste moment te selecteren.

    Maak een lichtplan

    Nu je weet waar je rekening mee moet houden kan je aan de slag met het maken van een lichtplan. Bekijk goed hoe je badkamer eruit ziet. Waar bevinden zich welke zones en waar heb je welke verlichting nodig.  Als je dit voor jezelf hebt vastgesteld kan je op zoek naar de juiste verlichting. De IP-waarde van een armatuur staat er altijd bij vermeld. Bij twijfel kan je altijd aan de verkoper advies vragen of de lampen laten aanleggen door een expert.

    Op Badkamerxxl.nl wordt het assortiment badkamer verlichting steeds verder uitgebreid. Je vindt hier verlichting voor alle zones van de badkamer. In verschillende stijlen, kleuren en uitvoeringen. Van landelijke lampen tot strakke modellen. Denk aan de welbekende plafonnières, badkamer wandlampen, spots en badkamer hanglampen.

    spiegelverlichting

    Productenvergelijker 0
    Openen